+31 (0)578 569 070 info@datapross.nl

ons verhaal

Home » Ons verhaal

Datapross. Al 40 jaar innovatief

Ruim 40 jaar geleden richtte Henk Berends Datapross Nijbroek op. Dat deed hij samen met zijn broer Teun en vriend Gerrit Zwarts. Het onderkomen was bescheiden; een schuur van het ouderlijk huis De Vrolijke Boer aan de Vloeddijk 7.

De Vrolijke Boer was tot 1975 een passanten bierhuis – zoals dat in die tijd meer voorkwam – en werd gerund door de familie Berends.

Henk, Teun en Gerrit waren ervaren. Voordat ze voor zichzelf begonnen, werkten ze bij elektronicabedrijf Cetron. Er gingen wat klanten met hen mee en vanaf dag één werd er maatwerk elektronica gemaakt. Nog veel meer dan tegenwoordig werd begin jaren 80 van de vorige eeuw elektronica beschouwd als technisch toveren.

Groeien en bouwen

Inmiddels groeide Datapross qua omvang en omzet, en daardoor was er meer ruimte nodig, oftewel meer oppervlakte.

In twee fasen is het huidige pand op het erf van de familie Berends neergezet.

Eerste klanten

De eerste klanten kwamen vanuit de voertuigbranche. Het drietal werkte voor onder meer:

  • Nido in Holten – zoutstrooiers
  • Schuitemaker in Rijssen – opraapwagens en bemesters
  • Brimos in Hattem – stoplichten en aanverwante producten
  • Stama in Apeldoorn – laadkleppen

Leuk feitje

Omdat Henk een grote belangstelling had voor kalenders, maakte Datapross nog geruime tijd bijzondere klokken.

Met primitieve componenten en veel gepuzzel werden klokken geconstrueerd die niet alleen de tijd weergaven, maar ook de maanstand, veel christelijke feestdagen en álle schrikkeljaren, en dat eeuwigdurend.

Het drietal

De oprichters van Datapross 

 

Van links naar rechts: Henk en Teun Berends en Gerrit Zwarts

 

1999

Verkoop Datapross aan Schmidt GMBH

In 1999 wordt Datapross Nijbroek BV verkocht aan Schmidt GmbH in Duitsland, het moederbedrijf van Nido in Holten. Ten tijde van de verkoop was dit de grootste klant.

Henk neemt afscheid en George Draaisma krijgt de functie van aangesteld directeur.

In die tijd wordt Schmidt een klant en Datapross ontwikkelt een besturing voor de SK650, een veegmachine die op een vrachtwagenchassis is gemonteerd.

VERANDERING

Er breekt een tijd aan waarin Datapross en Schmidt moeten wennen aan elkaar. Er zijn successen, maar er is ook frictie.

De Duitse manier van werken, de grote vraag naar ontwikkelcapaciteit door de zussen en de verwachting van externe omzet vergt veel aanpassingsvermogen. De zusterbedrijven maken 80% van de omzet uit. Na 2 jaar houdt George Draaisma het voor gezien en neemt afscheid.

2002

Herman Hallie wordt aangesteld directeur

Per 1 januari 2002 neemt Herman Hallie het stokje van George Draaisma over als aangesteld directeur. 

Precies op dat moment is er eveneens een wisseling binnen de directie van moederbedrijf Schmidt GmbH waardoor de relatie met de zusterbedrijven wat relaxter verloopt. Echter, de spanningen verdwijnen nooit helemaal. Herman genereert wat externe omzet met in eerste instantie Geesink in Emmeloord (vuilniswagens) als potentiële nieuwe klant.

2004

Schmidt besluit tot sluiting Datapross

In de lente van 2004 besluit Schmidt GmbH om Datapross te sluiten. De kennis willen ze eruit trekken en de externe klanten uitroken. Of Herman deze afwikkeling het komende jaar op zich wil nemen, wordt gevraagd.

Na een heel onrustige nacht oppert Herman om Datapross over te nemen. Onderhandelingen met het Duitse moederbedrijf volgen. Partijen komen overeen dat Herman verdergaat met een deel van de medewerkers en Nido zijn besturingen op termijn elders kan betrekken.

Herman wordt eigenaar. Mensen die niet bij Datapross kunnen blijven, neemt Nido over. Zolang het nodig is, huurt Herman een deel van hen in. Datapross krimpt tot bijna de helft.

bizarre en stressvolle tijd

Zogenoemde blijvers en vertrekkers werken gedurende een periode in hetzelfde pand, wat tegelijkertijd bizar is en zorgt voor stress.

Omdat Schmidt zich wispelturig opstelt en de blijvers hunkeren naar meer onafhankelijkheid ontwikkelen zij in het geheim een nieuw product voor Geesink.

Er wordt deels thuis en deels in de avonduren aan gewerkt.

2005

Datapross opnieuw onafhankelijk op 1 februari 2005

Wij mogen concluderen dat de ingeslagen weg – sinds 2005 – succesvol is. Datapross heeft meer klanten in verschillende branches. Wij ontwikkelen electronica voor vuilniswagens tot vacuümheffer, en van mestinjecteur tot superauto’s.

Met groot enthousiasme, betrokkenheid en uitgebreide kennis van elektronika storten onze techneuten zich keer op keer op een nieuwe uitdaging. De klantwens is daarbij leidend.

De ervaring die we al opdeden, wordt meegenomen naar de volgende uitdaging. Omdat Datapross alle disciplines – van ontwikkeling tot productie – in huis heeft, kunnen wij nagaan hoe ontwikkelingen in de  praktijk zullen uitpakken.

Herman Hallie

Eigenaar | Directeur, Datapross